Titel: En viterstuga ô en viterkarl

Meddelare: Augusta Telin  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

Det var i Trehörningsjö för omkr. en 80 år sedan. En syster till pappa och ett par andra barn gick uppe i en stenbacke ute i "märka" (skogen). Där fick de se en liten stuga, som de aldrig sett där, och det fanns icke heller någon människoboning där. De gick in i stugan. Där låg en gubbe i sängen och en gammal gumma satt i spisen och kokade gröt. Barnen gick ut, och i desamma försvann stugan, och aldrig mera såg de till den. Men samma kväll fick de se den där gubben komma och gå över farfars gård och bära ett metspö. Han tog vägen under en stolpbod, kom fram undan den på motsatta sidan och gick ned till sjön. Det torde väl vara ett viterfolk, det där.